Strava versus peníze

I když průměrný plat v České republice je docela slušný, běžný člověk na něj jen stěží dosáhne. A tak nezbývá, než těžce vydělanými penězi šetřit, kde se dá, což znamená, snažit se snížit běžné náklady na domácnost. Jíst se musí, ale i tak se na stravování dá nějaká částka ušetřit. 
jíst vidličkou
Během pracovního týdne, kdy v práci strávíte nejvíce svého času, musíte také pravidelně jíst. Není nic neobvyklého, že si spousta Čechů do práce nosí doma uvařené jídlo, i když naši slovenští sousedé jsou na tom daleko lépe, u nich je tento počet podstatně vyšší, obdobný je poměr i těch, kdo využívají nabídek závodního stravování. Pouhá sedmina pracujících využívá možnosti stravovat se po restauračních zařízeních či jídelnách. Jen malé procento si nechává oběd dovézt přímo na své pracoviště. Těch, kdo vůbec v zaměstnání oběd nemají, je neuvěřitelná pětina z dotazovaných. Jídelny, které dříve měla spousta větších firem, už jsou takřka minulostí, stravování zde bylo levné, i když hektické a stresující, o zdravé stravě se rozhodně mluvit nedalo.
koláč s marmeládou
Studie lékařů jasně hovoří o tom, že pravidelná strava je základem pro to, abychom se v budoucnosti vyhnuli zdravotním problémům. Proto v žádném případě pravidelné jídlo nezanedbávejte a neříkejte si, že stačí, že se najíte až po příchodu domů. Není přece nic obtížného a rozhodně vám to nezabere tolik času, připravit si jídlo na celý den doma. Uvidíte, že tím docela výraznou částku ušetříte, než když se budete stravovat po restauracích či si snídani nebo svačinu kupovat v pekařství či lahůdkách. Pokud je vás v domácnosti víc, můžete se v přípravě jídla střídat. Navíc nemusíte za obědem nikam chodit a celých 30 minut, kdy pauza na oběd trvá, můžete plně věnovat jen konzumaci jídla samotného. Pokud byste chtěli na oběd mimo budovu, kde pracujete, musíte počítat s tím, že na oběd samotný vám zbyde hodně málo času. Vlastním obědem přineseným v krabičce tak ušetříte nejen svoji peněženku, ale i čas.

Recommended Reading