Na zdraví

Není kraje, není vesnice ani ulice a snad ani stavení, kde by tento nápoj doma neměli. Na podzim se celé houfy lidí vrhají na švestky a dávají je do sudů, kde vzniká kvas. Ten je nejdůležitější věcí při přípravě alkoholu, který v dobré kvalitě bývá vyvažován zlatem.

Slivovice s kamarády

No, dobrá, zlatem třeba ne, ale kvalitní slivovice skutečně není za pár šupů. Jen se poptejte.

Každý Moravan ví, že „slibojica“ je dobrá na žaludek, na bolení hlavy, od „špatné chuti“, prostě v malém množství léčí. Velká spousta lidí si každé ráno dává malou „štamprli“ s medem, a tak snižují potíže s průduškami. Většinou ani tyto potíže pak nemají. Pozor, nelze to paušalizovat, každé tělo je jiné.

Pokud tedy jako cizinci chcete také tento lék, nekupujte jej od nikoho, koho neznáte a pokud to jen trochu jde, pokuste se vyhnout tržnicím. Zde vám většinou prodají patok, který by Moravan „nenalél ani temu pracascku“.

Ke koupi slivovice použijte raději kamenný obchod a pokud si chcete jen objednat, pak lze doporučit právě Lihovárek, na který je výše odvolávka v modrém odkazu. Zde totiž máte kvalitu opravdu zaručenou. Není to výrobce, který by si mohl dovolit, byť jen malý švindl s kvasem, ať už je to přidávání cukru, nebo nekvalitního ovoce. Slivovička pak „řeže“ v krku a zhusta mívá „ocásek“. Tohle se tady skutečně dělat nemůže a vy sami poznáte, že nápoj zde zakoupený je opravdu té nejvyšší kvality.

Švestky do kvasu

Takže neváhejte a objednávejte. A až vám to přijde až domů, sedněte si někam, kde budete mít klid a relaxujte. Pozor, pokud nejste alkoholu zvyklí, pijte opravdu opatrně. I když zde koupený alkohol nemá takové „grády“ jako domácí, dokáže poměrně brzy zamotat šišku. Tady u nás se říká, že „slovácká slivovica dokáže udělat z člověka pěknú vrtulu“.

Až dopijete, nezapomeňte si ihned objednat další a klidně i do zásoby. Protože jistota je jistota a sami poznáte, že život bez slivovice je k ničemu.

Recommended Reading